Bezbednost i zdravlje na radu

Poginuo rudar u rudniku "Lece" kraj Medveđe

18. Mart. 2016.

MEDVEĐA - Rudar Martin Vasilevski (31) poginuo je noćas u rudniku zlata "Lece" kraj Medveđe, potvrđeno je danas agenciji Beta.

Predsednik opštine Medveđa Nenad Arsić rekao je da se nesreća dogodila oko jedan čas posle ponoći u rudarskoj jami, kada se na rudara obrušila stena.
 
Vasilevski koji je bio žitelj sela Lece, poginuo je na licu mesta.
 
Rudnik je pod zakupom engleskog fonda Life stone capital sa sedištem u Dubaiju. Nadležni u rudniku nisu bili dostupni za komentar. 
 
FORMIRANA KOMISIJA ZA ISPITIVANjE OKOLNOSTI POGIBIJE RUDARA
 
Direktor rudnika "Lece" u Medveđi Duško Gagić formirao je radnu grupu koja će ispitati okolnosti pogibije rudara Martina Vasilevskog (32), saopštila je danas uprava tog preduzeća.
 
Policija je obezbedila mesto nesreće i uviđaj je u toku, dodaje se u saopštenju.
 
Kako se navodi, komisija je sinoć izašla na mesto nesreće, a odmah su obavešteni i Medicinski centar u Medveđi, Rudarska inspekcija i Ministarstvo unutrašnjih poslova.
 
Vasilevski je poginuo sinoć oko 23.20 u reviru Jezerina na dubini oko 100 metara, dok je uz poštovanje svih radnih procedura obavljao redovne rudarske poslove, naveo je u saopštenju direktor rudnika.
 
"Prilikom bušenja iz krovnog dela jamske prostorije došlo do ispadanja rudnog bloka težine oko pola tone koji je pao na radnika. Naša interventna ekipa, obučena za takve slučajeve, hitno je reagovala, ali nažalost radnik je podlegao povredama", rekao je Gagić.
 
Prema njegovim navodima u trenutku nesreće u jami je bilo još oko 10 rudara, ali niko od njih nije povređen.
 
Kako se navodi, prvu pomoć Vasilevskom pružile su njegove kolege koje su bile sa njim u jami i radile na bušotinama.
 
Kolega nastradalog rudara Srebre Gavrilov rekao je da se nesreća dogodila kada se obrušio jedan blok stene tokom rada na 10 bušotina.
 
"Pokušao sam da pomerim blok u nameri da oslobodim Martina u čemu nisam uspeo, pa sam pozvao kolegu koji je radio na uterivaču u neposrednoj blizini. Uspeli smo da sklonimo blok, pokušali reanimaciju i pozvali hitnu pomoć", rekao je Gavrilov.
 
Direktor rudnika uputio je saučešće porodici Vasilevski, dodaje se u saopštenju.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
Mašina radniku zdrobila ruku
01. Jun 2016. // BZR - Hroniika
MIODRAG Radošević (56) radnik privatne slovenačke firme KONUS d.o.o. u Prokuplju, zadobio je teške telesne povrede kada mu je mašina smrskala ruku! Prema rečima Marije Despotović, portparola prokupačke Opšte bolnice "Dr Aleksa Savić", nesrećnom čoveku teško su povređeni kost leve ruke,...
U pogonu Karbamid, u "HIP Azotari" u Pančevu, nešto posle 12 sati došlo je do proboja na instalacijama i curenja amonijaka, i tom prilikom je nastradao radnik Goran Pejić (51) iz Starčeva.   Brzom intervencijom radnika i vatrogasaca zaustavljeno je curenje opasne materije, a nadležne službe tvrde da je...
16. Jun 2016. // BZR - Hroniika
Kako RTS saznaje, B. L. (36), predradnik na održavanju utovarne opreme povređen je u podzemnom rudniku "Jama" koji je u sastavu RTB-a “Bor“.   Do nesreće je došlo prošle noći kada je pao sa mašine za utovar rude teške 25 tona, saznaje RTS.   Radnik je zadobio...
Muškarac poginuo na gradilištu od strujnog udara
25. Septembar 2016. // BZR - Hroniika
Beograd -- Muškarac star oko 27 godina poginuo je na gradilištu od strujnog udara, rečeno je Tanjugu u Hitnoj pomoći.   Portparol Hitne pomoći Nada Macura rekla je da je muška osoba poginula na gradilištu na uglu ulica Đorđa Vajferta i Lamartinove.   Prema njenim rečima, do nesreće je...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima