STRATEGIJE ZA SMANJENJE OTPADA U VAŠOJ FIRMI

STRATEGIJE ZA SMANJENJE OTPADA U VAŠOJ FIRMI

Biti posvećen ekologiji donosi mnogo beneficija uključujući povećanje efikasnosti i smanjenje troškova. To čak može da podstakne potrošače koji razmišljaju ekološki da započnu poslovanje sa vama. Započinjanje inicijative smanjenja otpada u vašem poslu nije teško i ne zahteva mnogo vremena. To prosto zahteva promenu u načinu na koji pristupamo u životu, a i na radom mestu.

ANALIZIRANJE STVARANJA OTPADA

Analiziranje vam daje osnovu odakle da počnete. Pokazuje vam gde trošite novac na otpad i gde možete izvršiti smanjenje.

Evo koraka:

a) Pratite količinu otpada koju stvarate svakog meseca 
b) Nadgledajte koliko trošite da bi se otarasili otpada
c) Identifikujte područja gde možete smanjiti količinu otpada

IZVRŠITE REVIZIJU UPRAVLJANJA OTPADOM

Revizija upravljanja otpadom je uvid u to kako se odnosite prema otpadu. Zapravo, reč je o tome gde otpad odlazi. Koliko se otpada odlaže na tretman, koliko se odlaže na deponiju a koliko u reciklažne centre?  Reviziju ne mora da obavlja neko nezavistan, ali ukoliko postoji mogućnost da uložite u nezavisnu reviziju, imaćete daleko veće objektivne rezultate. Ova revizija će obuhvatiti mogućnost da preuredite način odlaganja otpada.

KREIRAJTE AKCIONI PLAN

Kada imate neophodne informacije, vreme je da kreirate akcioni plan. Svaki osmišljeni plan treba da sadrži sledeće karakteristike:

1. Jasne ciljeve i zadatke
2. Merljive načine praćenja vašeg napretka
3. Kako odmah početi sa izvršavanjem akcija
Drugim rečima, ovde je ključna reč “praktičnost”.

SPROVOĐENJE IDEJA O UPRAVLJANJU OTPADOM U DELO

Mnoga preduzeća imaju plan, ali često je to slučaj da se te ideje ne sprovedu u delo. To je tužno stanje stvari zato što mnoge kompanije počnu sa dobrim namerama i onda se pokolebaju u poslednjoj sekundi. Vaša strategija treba da ima jasne korake kako da započnete spomenuti plan. Počnite sa preduzimanjem akcija i organizovanjem regularnih sastanaka kako bi ste učinili napredak.

SPROVEDITE PROGRAM RECIKLAŽE

Program reciklaže je relativno lako primeniti. Uvedite sve kante u boji za svaku vrstu otpada i neka kante budu pregledne i pristupačne. Razdvojite sve otpadne materijale i pošaljite ih ili na deponiju ili u reciklažni centar. Pokušajte da povećate koliko god možete procenat recikliranih materijala. 

USVOJITE INICIJATIVU NULA OTPADA

Ne želite samo da reciklirate otpad koji se odlaže u kontejnere za reciklažu. Postarajte se da što manje otpada odlažete u komunalni otpad. Razmislite o načinima da koristite što manje materijala na prvom mestu. Vežbajte ono što ste propagirali pre nego što počnete aktivno da podstičete vaše zaposlene da to urade sami. Lideri, vodite, imaćete više uspeha ukoliko vodite napred. Možda će biti potrebno neko vreme da se poruke prošire na vašu radnu snagu, ali ove dobre navike će doći na svoje mesto. Ukoliko jedan ili dva zaposlena shvate to ozbiljno, ostali će ih pratiti.

ZAKLJUČAK
 
Biti posvećen ekologiji je korisno iz mnogo razloga. To može načiniti preokret u vašem poslovanju i promeniti način vašeg poslovanja. To može otvoriti nova vrata i dati vam prednost u odnosu na vašu konkurenciju. Ali zahteva čvrstu odluku. Počnite vašu reviziju danas, i dajte svoj dobrinos za planetu.

Tekst: Erich Lawson
Erich Lawson je posvećen očuvanju životne sredine efektivnim metodama recikliranja  i modernim inovativnim pristupom.
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima